Liborio Cali
Punteggio:
Copertina
Prefazione
Prefazione
Introduzione
Introduzione
Capitolo 1: La cultura contadina
Capitolo 1: La cultura contadina
La cucina come ambiente
La semina
Il pane
U pani di San Giuseppi
Il vino
La raccolta delle olive
La raccolta delle mandorle
La fava
I fichidindia
Ricotta e formaggio pecorino
Una fonte di provviste: il maiale
Le giornate particolari
La festa della Santa Padrona
I novi cosi
L'angolo dei proverbi 1
Capitolo 2: Primi piatti
Primi piatti
Cavatieddi
Maccarruna
Tagghiarini di casa
Cavatieddi ccû sucu
Favi Pizzicati
Favi Vugghiuti
Frascatula
Frascatula di simula
Maccarruna e stufatu
Maccu
Minestra di fasola
Minestra di linticchi
Minestra maritata
Ministruni
Pasta arriminata ccu vruocculu
Pasta ccâ ricotta
Pasta cco sucu di fruscitieddi
Pasta ccô pumadamuri
Pasta ccô sucu di mazzareddi
Pasta ccô sucu di millinciani
Pasta ccô sucu di sparici sarbaggi
Pasta ccû i ciciri
Pasta ccû i favi a dû munni
Pasta ccu i mazzareddi e a muddica
Pasta ccu i mazzareddi e a ricotta
Pasta cou i mazzareddi a vvirdura
Pasta ccu i trunza
Pasta ccu i smuzzatura
Pasta di casa ccô sucu di carni di maiali
Pasta di San Giuseppi
Pasta ‘ncasciata
Risu ccu i cacuocciuli
Risu ccu i vurranii
Spachetti cunzati ccu i sparici
Tagghiarini ccu i cacuocciuli
Tagghiarini ccu i favi a maccu
L'angolo dei proverbi 2
Capitolo 3: Secondi piatti
Secondi piatti
Baccalàru a gghiotta
Baccalàru friutu
Cacuocciuli arrustuti
Cacuocciuli a cutuletta
Cacuocciuli chini
Cacuocciuli squadati
Cacuocciuli ‘mpanati ntâ farina
Cacuocciuli a ‘nsalata
Capunata di millinciani
Capunata di mmiernu
Carduna ccâ codda allivitata
Carduna ccu a muddica atturrata e a menta
Crastuna a sucu
Cucuzza friuta (di quaranta jorna)
Cucuzza di mmiernu
Cucuzzeddi di quaranta jorna chini
Favi â minnalora
Favaiani squadati
Frittata di cacuocciuli
Frittata d'ova
Frittata di sciuri di cucuzza
Frittedda
Fungi arrustuti
Gedi affucatieddu
Gedi a sucu ccu i patati
Jzzi e vavaluci a suchitieddu
Mazzareddi affucatieddu
Mazzareddi a frittata
Millinciani arrustuti ‘nto furnu
Millinciani a beccaficu
Millinciani chini
Millinciani cunzati
Millinciani cunzati ccu a menta
Millinciani ‘mpanati
‘Ntuppatieddi e vavalucieddi di ristuccia
'Nzalata
‘Nzalata d'aranci
Nzalata di cipudda e pumadamuri
‘Nzalata di purciddana
‘Nzalata di rafanelli
'Nzalata di tinnirumi di chiappari
Ova arriminati ccâ sarsa
Ova ccu a cipudda
Ova rutti ‘nto sucu
Patati ‘mmiancu
Patati ccu i pipi a minestra
Patati squadati a ‘nzalata lo
Patati a suchicieddu
Pipi arrustuti ccu dû pumaduredda
Pipi friuti
Pisci d'uovu
Purpetti di finuocchi di San Giuseppi
Purpetti di patati
Purrietti friuti ccâ codda
Ricotta friuta
Scuoddi friuti
Sparici amari friuti ccu ll'ova
Sparici ccu ll’ova duri
Sparici ccu ll'ova a sciusciulieddu
Tanni di cucuzza
Vruocculu affucatieddu
Vruocculu assassunatu
Vruocculu ccâ codda
Vruocculu 'nfarinatu
Vruocculu stufatu
Addina a bruodu
Addina sdussata e inchiuta
Addu a sucu
Agnieddu nfurnatu
Bruodu di badduzzi
Carni a bruodu
Castratu arrustutu
Cunigghiu abbuttunatu
Cunigghiu a cunigghiu
Cunigghiu nfurnatu
Cunigghiu a suchitieddu
Curatulidda d'agnieddu o di crapettu
Farsumajru aggrassatu
Farsumajiru di cutini
Liatina
Lingua di voi a bruodu
Palummieddi di quaranta jorna
Panza di maiali cco risu
Pedi di voi a bruodu
Picciunedda ‘mmiancu
Pipì a bruodu
Rugnuna ccá cipudda
Sozizza fritta ccu ll’ova
Sozizza a sucu
Sozizza cotta nta cinniri
Spezzatinu d'agnieddu
Stigghiola d'agnieddu o di crapettu
Testi di turcu
Tistuzzi di caprettu ccu’llova
Trippa a gghiotta
Trippa a bruodu
Trippa ccu i millinciani
L'angolo dei proverbi 3
Capunata
Capitolo 4: I dolci
Capitolo 4: I dolci
Amaretti
Biancumanciari
Cannilera
Cannola di ricotta
Cardinali (pasta esterna)
Cardinali (impasto interno)
Cirimuli
Crema di cioccolattu
Crema gialla
Crispeddi di risu
Cuddureddi ccû vinicuottu
Durci di miennula
Frittuluna di latti
Frittuluna di vinu
Giammelli
Giammelli a ‘llatti
Jelu di miennula
Mantillineddi
Mastazzola di vinicuottu
“Masticuttì” o Mustarda di ficudinnia
Miennuli agghiacciati
Murtaretti
Muscardini (ossa di muorti)
Mustarda di racina
‘Nfasciatieddi
Nfasciatieddi di vinucuottu
Olivetti di Sant'Agata
Pagnuccata
Pani di Spagna
Pasticciotti
Picciddata
Picciddata (variante)
Picciddata di ficu “U ‘mpastu”
Picciddata di miennuli “U ’mpastu”
Picciddata di pani
Pupa di Pasqua
Rametti
Ravioli
Sangunazzu a crema
Savoiardi “da nanna”
Savoiardi
Scorci di cannola
Sfingi d'ova
Sfingi di pani
Sfingi di ricotta
Tetù
Turruni di micnnuli
Viscotta a forma di S
Viscotta ccô lievitu do pani
Viscotta dâ saluti
Zabbaghiuni
L'angolo dei proverbi 4
Capitolo 5: Liquori preparati a casa
Capitolo 5: Liquori preparati a casa
Liquori di latti
Liquori o lumiuni
Liquori o mannarinu
Liquori di nuci
Liquori ricostituenti
Liquori a zabbagghiuni
Rosolio
U surdu (liquore)
L'angolo dei proverbi 5
Capitolo 6: Pani e... pititti
Capitolo 6: Pani e...Pititti
Alivi friuti
Brusciarieddu
Cipuddetti arrustuti
Cipudduzzi sarbaggi
Caciu arrustutu
Calia
Capuozzuli sarbaggi
Cuccìa Tradizione di Santa Lucia
Favaiani e cipuddetti
Favi caliati
Favi 'ngriddi
Furmientu fricatu
Pani cunzatu
Luppini
Panicuottu
Sardi salati
Sfingi di pani ccu l'angiovi
Uogghiu ccu i pipispiezzi
Uovu ‘nta cinniri
Vinucuottu cco pani
L'angolo dei proverbi 6
Capitolo 7: Le conserve
Capitolo 7: Le conserve
Alivi ianchi scacciati
Alivi niuri
Amidu fattu n’casa
Astrattu
Café d’uoriu
Carduna sicchi
Chiappari
Cutugnata
Lardu salatu
Marmillata di ficu
Millinciani sicchi
Passuli
Passuluna
Piennula di racina
Pira di ‘mmiernu
Pumadoru assulicchiati
Saimi
Sarsa ntê buttigghi
Scocca di sorbi
Scorci d'aranci
Trunza di cacuocciuli sicchi
Trunza di cacuocciuli sutt 'uogghiu
Vinucuottu di ficudinnia
Vinucuottu di mustu
L'angolo dei proverbi 7
Capitolo 8: Sani rimedi all'antica
Capitolo 8: Sani rimedi all'antica
Gli antichi rimedi
L'acciu sarbaggiu
L'addauru
L'agghiu
L'ardichedda
A brancarrossina
A camumidda
A canigghia
Capiddu venniru
A caramela carrubba
U carbuni astutatu
U cardu santu
A carrubba
U castagnu
U chiapparıu
A cientunierbi
A ciuciulena
U cucummirazzu
A cucuzza di 'mmiernu
A cuda di cavaddu
L'erba bbianca
L'erba di vientu
L'erba rassudda
U finuocchiu sarbaggiu: finucchiastru
A furmichedda
L’erba spaccapetri
L'erba triaca
I ficudinnia
A linusa
I luppini
A marba
A marba rosa
U meli
A niculizia
Menta
I pampini d'alivu
A paparina
A patata cruda
U perfumu
U putrusinu
U puliu
A racinedda
A ramigna
A rota fitusa
I ruvetti bursillini
U sappiu
A sarbia
A scorcia da cucuzza
A sempriviva
U tassu barbassu
L'uogghiu crudu
U vasilicó
U zzuccaru atturratu
L'angolo dei proverbi 8
Capitolo 9: Pesi e misure
Capitolo 9: Pesi e misure
Misure di quantità e di capacità
Misure di contenitori agricoli e capacità
Misure e contenitori per l’olio
Misure per il vino, l’acqua e l’uva
Misure e contenitori per il latte
Misure e contenitori per cereali
L'angolo dei proverbi 9
Ringraziamenti
Ringraziamenti
Glossario
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